Waarom Spanje zal profiteren van de lange slopende wedstrijden van Qatar 2022

Volgens de scheidsrechtersbaas van de FIFA, Pierluigi Collina, was de enorme hoeveelheid tijd die werd toegevoegd aan de WK-wedstrijden van Qatar 2022 "niets nieuws".

"[Tijdens het laatste WK] In Rusland [2018] werd het heel normaal dat de vierde official het bord liet zien na zeven, acht, negen minuten", vertelde hij de media. nauwkeurig in het berekenen van de tijd die aan het einde van elke speelhelft moet worden toegevoegd om de verloren tijd als gevolg van een specifiek soort incident te compenseren.

"Wat we willen vermijden is een wedstrijd met 42, 43, 44, 45 minuten actief spel. Dit is niet acceptabel. Telkens wanneer er zich een incident voordoet, zoals een blessurebehandeling, wisselslot, strafschop, rode kaart of het vieren van een doelpunt, wil ik dat onderstrepen omdat het voor het ene team een ​​moment van vreugde is, voor het andere misschien niet, maar het kan een minuut of anderhalve minuut duren.

"Dus stel je voor dat er in een helft twee of drie doelpunten worden gescoord en het is gemakkelijk om vijf of zes minuten te verliezen en dit team moet op het einde worden gecompenseerd."

Of het nu kwam door een ongewoon hoog aantal onderbrekingen in de eerste speelrondes of doordat Collina's instructies met een grotere mate van precisie werden uitgevoerd, de klok loopt langer dan ooit in de groepsfasewedstrijden van dit jaar.

Vroeger zag je dat de klok 100 minuten sloeg, iets dat alleen gebeurde als een wedstrijd in verlenging kwam.

Maar in Qatar 2022 was de gemiddelde tijd voor de eerste zeven wedstrijden meer dan een eeuw.

De wedstrijden Engeland tegen Iran en Argentinië tegen Saoedi-Arabië waren dichter bij de twee uur.

Het is moeilijk te beargumenteren dat pogingen om meer echt voetbal te laten spelen niet het beste zijn en Collina's richtlijn is toegejuicht door experts zoals Jamie Carragher van CBS Sport.

"Geniet van de hoeveelheid tijd die de officials besteden aan het WK 2022 in Qatar", schreef hij op Twitter, "er wordt te veel tijd verspild in het voetbal."

Als je echter een toernooi zou kiezen om dit uit te proberen, lijkt deze editie van FIFA's paradepaardje een vreemde optie.

Door de winterplanning van de competitie zijn de wedstrijden al gecomprimeerd en hebben spelers kortere periodes om te herstellen tussen wedstrijden.

Niet alleen dat, veel spelers komen naar het toernooi zonder onderbreking van de binnenlandse seizoenen, die vanwege het toernooi ook zwaardere schema's hadden dan normaal.

Nog voordat het WK begon, waarschuwde FIFPRO, de internationale spelersvakbond die wereldwijd 65,000 professionele voetballers vertegenwoordigt, voor de gevolgen voor het welzijn van spelers.

Plaatsvervangend secretaris-generaal Simon Colosimo besprak een rapport getiteld FIFA World Cup 2022: The Player Workload Journey, waarin werd gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat veel spelers geblesseerd raken: “De gegevens benadrukken de mentale en fysieke belasting waarmee veel nationale teamspelers worden geconfronteerd vanwege een overvolle wedstrijdkalender die niet goed rekening houdt met hun gezondheid en prestaties.

“Ik twijfel er niet aan dat elk team ondanks de uitdagende omstandigheden een geweldige show zal neerzetten op het WK. Alle belanghebbenden in het professionele voetbal moeten echter hun prioriteiten heroriënteren om ervoor te zorgen dat spelers profiteren van een meer gebalanceerde kalender en op hun hoogtepunt kunnen presteren tijdens belangrijke momenten in hun carrière.”

Aangezien de richtlijn weinig tekenen vertoont van verdwijnen, rijst de vraag wie er baat bij zou kunnen hebben?

Winst van Spanje

Wanneer je 100 in plaats van 90 minuten moet volhouden, neemt de fysieke inspanning die een kant aankan aanzienlijk af.

Het is moeilijker om tegenstanders die in balbezit zijn met dezelfde intensiteit gedurende deze tijd onder druk te zetten en het valt op dat, hoewel sommige teams hebben geprobeerd het team lastig te vallen met de bal, het vaak gaat om gecontroleerde uitbarstingen.

"Vermoeidheid" werd genoemd als een factor door commentatoren die de teleurstellende tweede wedstrijden van zowel Engeland als Wales analyseerden.

De ene partij valt echter op door te profiteren van de trend van langere games; Spanje.

Onder Luis Enrique heeft de ploeg een stijl gespeeld die gebaseerd is op het domineren van balbezit en het in de vergetelheid brengen van tegenstanders.

Dit werd perfect gedemonstreerd in een 7-0 overwinning op Costa Rica, waar het maar liefst 81.3% behaalde, het hoogste in een WK-wedstrijd sinds 1966.

Het aantal passen was zelfs nog belachelijker, Spanje voltooide 976 passen, wat bijna tien keer meer was dan zijn tegenstanders.

Tegen sterkere teams dan Costa Rica zou je je voorstellen dat de statistieken minder eenzijdig zouden zijn, maar je zou nog steeds denken dat ze de bal zouden monopoliseren.

Naarmate het toernooi vordert, zal het een belangrijk voordeel zijn om het andere team meer achter de bal aan te jagen, vooral als ze al meer energie hebben verbruikt dan normaal.

Opgemerkt moet worden dat de laatste keer dat Spanje zegevierde, meer dan tien jaar geleden in Zuid-Afrika, de triomf op dezelfde principes was gebaseerd.

Het team had gemiddeld 64.5% balbezit op weg naar de overwinning, hoewel de slechts acht doelpunten vaak minder gunstig worden vergeleken met andere kampioenen.

Maar wat onbetwistbaar was, was hoe effectief de Tiki Taka-filosofie was om de Spanjaarden in staat te stellen games te domineren.

Dat zou de kritieke factor kunnen zijn om weer helemaal in Qatar te gaan.