Snowboarder Shaun White wint geen medaille tijdens zijn laatste Olympische Spelen

Topline

De Amerikaanse snowboarder Shaun White slaagde er vrijdag niet in om een ​​vierde olympische medaille te winnen in de halfpipe-finale voor heren op de Olympische Winterspelen in Peking, de laatste professionele wedstrijd van de legendarische 35-jarige.

Belangrijkste feiten

De Japanner Ayumu Hirano won een gouden medaille, waarbij de juryleden de tweevoudig zilveren medaillewinnaar een score van 96 toekenden, gevolgd door de Australiër Scotty James met zilver (92.5) en de Zwitser Jan Scherrer met brons (87.25).

White eindigde op de vierde plaats met een score van 85, en zijn hoop op een medaille verdampte toen hij viel tijdens zijn derde en laatste run.

Twee andere Amerikanen streden in de halfpipe-finale: Taylor Gold uit Colorado werd vijfde met 81.75 en Chase Josey uit Idaho werd zevende met 79.5.

Verrassend feit

Wit bevestigd Zaterdag stopt hij met competitief snowboarden na de Olympische Spelen van dit jaar. White zei dat zijn beslissing om met pensioen te gaan werd beïnvloed door het advies van zijn mentor, professionele skateboarder Tony Hawk, die White vertelde dat hij wenste dat hij eerder met pensioen was gegaan.

Belangrijke achtergrond

Ondanks gezondheidsproblemen als gevolg van een aangeboren hartafwijking, vestigde White, geboren in Californië, zich als een wonderkind in snowboarden, skateboarden, surfen, skiën en voetbal, en won hij zijn eerste snowboardwedstrijd op 7-jarige leeftijd. Een 15-jarige White viel net 0.3 punten minder dan kwalificatie voor het Amerikaanse snowboardteam op de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. White maakte zijn Olympische debuut in 2006 in Turijn, Italië, waar hij zijn eerste gouden medaille won na het scoren van een bijna perfecte 46.8 punten op een totaal van 50 op één halfpipe-run. White won ook goud op de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver en de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang, meer gouden medailles dan enige andere Olympische snowboarder. Bovendien won White 18 X Games-medailles voor snowboarden en vijf voor skateboarden tussen 2003 en 2013. White heeft ook enig zakelijk succes gehad, door in januari het actieve lifestyle-merk Whitespace te lanceren en naar schatting $ 1.5 miljoen aan gegarandeerde betaling binnen te halen van sponsors in de 12 maanden voorafgaand aan de Olympische Winterspelen in Peking. White's kenmerkende snowboardmanoeuvre is de "dubbele McTwist 1260", bestaande uit twee salto's die worden uitgevoerd terwijl drie en een halve draai wordt gemaakt.

Cruciaal citaat

"Ik heb alles gegeven", zei White tegen verslaggevers kort nadat de Spelen van 2022 begonnen. “Er zijn wat ups en downs geweest op de weg om hier te komen. En daarmee voel ik dat ik sterker en beter ben geworden.”

Groot nummer

10. Dat is het aantal medailles dat Amerikaanse atleten tot nu toe hebben gewonnen op de Olympische Winterspelen in Peking, waaronder vier gouden medailles, vijf zilveren medailles en één bronzen medaille. Duitsland leidt de rest van de wereld in gouden medailles, met zes, en Oostenrijk staat op de eerste plaats wat betreft het totale aantal medailles, met 13.