Napoli-nederlaag benadrukt elk gebrek aan Juventus van Max Allegri

Na acht opeenvolgende wedstrijden te hebben gewonnen, was Juventus opgeklommen naar de tweede plaats in de Serie A-tafel en er was een groeiend optimisme dat ze een hoek omsloegen toen ze een botsing naderden met koploper Napoli.

De Bianconeri zouden echter ruw wakker worden geschud door hun gastheren in het Stadio Diego Armando Maradona, aangezien de thuisploeg een prestatie leverde die elk falen van hun ongelukkige tegenstander blootlegde.

Het kostte Napoli inderdaad slechts 13 minuten om een ​​verdediging open te snijden die acht keer op rij de nul had gehouden toen Victor Osimhen hen op voorsprong zette. De spits zou dan 20 minuten later van provider veranderen toen hij Khvicha Kvaratskhelia uitkoos en de Georgia-international zijn zevende doelpunt van de campagne binnenhaalde.

Maar Ángel Di María zou er een terugtrekken voor Juve en hen een schijn van hoop geven als de wedstrijd de rust inging. Dat gevoel zou niet lang duren.

Wat Luciano Spalletti ook zei en deed tijdens de pauze, het leek zijn spelers te inspireren toen Napoli in de tweede helft op alle cilinders schoot en Amir Rrahmani scoorde in de 55e minuut.

De Partenopei zouden nog twee doelpunten maken via Eljif Elmas en Osimhen voordat het laatste fluitsignaal klonk, en uiteindelijk de wedstrijd met 5-1 wonnen om een ​​voorsprong van negen punten op het achtervolgende peloton in de Serie A te openen.

Hoe indrukwekkend die kloof tussen Napoli en hun rivalen in de competitie ook lijkt, deze wedstrijd was misschien een nog grotere herinnering aan de kloof tussen Juventus en elke ploeg met echte kwaliteit.

Hun eerdere zegereeks had de supporters zeker een vals gevoel van veiligheid gegeven, maar alle angst voor Max Allegri en zijn aanpak werd werkelijkheid tijdens die 90 pijnlijke minuten in Napels.

De Italiaanse pers hield zich niet in met hun kritiek op de Bianconeri, met Alberto Polverosi van de Corriere dello Sport erop aandringend dat Juve "slechts 10 minuten bestond" en dat ze "overweldigd werden alsof de spelers alleen bij toeval op het veld stonden".

Het is onmogelijk om tegen die mening in te gaan, en het lijdt geen twijfel dat Allegri de schuldige is. Zoals hij sinds zijn terugkeer bij de club in mei 2021 heeft gedaan, gebruikte hij opnieuw negatieve tactieken die consequent mislukken tegen bekwame tegenstand.

Terwijl de partijen succes hebben in heel Europa - inclusief Napoli - proberen ze de bal regelmatig onder druk te zetten, heeft Allegri zijn spelers duidelijk geïnstrueerd om op afstand te blijven, en de tijd en ruimte die dat toelaat, maakt het voor elke fatsoenlijke ploeg gemakkelijk om er doorheen te spelen.

Vertrouwen op tegenstanders om fouten te maken, werkte misschien tegen Cremonese, Hellas Verona en Lecce, maar Napoli voegde zich bij AC Milan, Benfica (tweemaal) en Paris Saint-Germain (tweemaal) op de lijst van teams die Juve dit seizoen gewoon uit elkaar hebben gehaald.

Om Allegri's wens te benadrukken om ogenschijnlijk gewoon diep te zitten en te hopen op een misplaatste pass terwijl zijn team aanvallende kanalen blokkeert, statistieken van de officiële Serie A-website laten zien dat terwijl Juve de bal 21 minuten en 31 seconden in bezit had, Napoli 34 minuten en XNUMX seconden had.

Toch volgens WhoScored.com, de Bianconeri probeerden slechts 34 tackles tegen de 36 van de gastheer. Toen Napoli de bal verloor, gingen ze op jacht, toen Juve het balbezit verloor, lieten ze los en lieten de Partenopei - die 10 schoten op doel had tegen de twee van Juve - gemakkelijk om hen heen passeren .

Na het laatste fluitsignaal identificeerde Juve-verdediger Danilo dat ook al snel als een probleem. "We hebben vanavond veel fouten gemaakt en dat moeten we verbeteren", zei de Braziliaan tijdens zijn wedstrijd interview na de wedstrijd met DAZN. "Napoli liep vandaag sneller dan wij, dus we hadden ze niet zoveel ruimte moeten laten."

De teamselectie van Allegri versterkte die gevoelens ongetwijfeld ook, met Federico Chiesa die als vleugelverdediger werd ingezet. Het zien van de krachtigste bron van creativiteit en aanvallend enthousiasme van de club die wordt gevraagd om in de verdediging te spelen, is een perfecte microkosmos van de huidige aanpak, vooral omdat dit de eerste start van de Italiaanse ster in meer dan een jaar was.

Terugkeren naar de line-up na een gescheurde ACL zou al erg genoeg zijn, maar om in zo'n rol te worden gebruikt tegen een tegenstander met een hoog octaangehalte had geen zin en het was geen verrassing om Chiesa te zien worstelen.

Dat liet de rest van de verdediging bloot en Napoli genoot ervan om de hele nacht door een poreuze achterlijn te scheuren. Naast Chiesa is er het voortdurende probleem dat Manuel Locatelli, de beste middenvelder van Juve, wordt gevraagd om voor de verdediging te gaan zitten, en vervolgens de beslissing om de indrukwekkende lichting jongeren te laten vallen die schitterden in de recente reeks goede resultaten van de club.

Nicolò Fagioli, een 21-jarige middenvelder, was in twee van de voorgaande drie wedstrijden begonnen en scoorde in de overwinning op Inter in november, maar was een ongebruikte invaller tegen Napoli in het voordeel van Weston McKennie en Adrien Rabiot.

Hetzelfde geldt voor Fabio Miretti (19) die aan de twee voorgaande wedstrijden en die overwinning tegen Inter was begonnen maar slechts 18 minuten in actie kwam in het Stadio Armando Maradona, terwijl ook Samuel Iling-Junior en Matias Soule (beiden 19) werden gemarginaliseerd. .

Er is begrijpelijkerwijs zware kritiek in de pers geweest, van De botte analyse van Antonio Cassano tot een veel meer weloverwogen en inzichtelijke mening van voormalig Juve-spits Christian Vieri.

"Juve zou moeten beginnen met het verbeteren van hun speelstijl", zei hij La Gazzetta dello Sport. "Ik zou de Bianconeri graag zien voetballen, maar in plaats daarvan heb ik de indruk dat ze niet weten wat ze moeten doen als ze het veld betreden."

Dat is de perfecte samenvatting na zo'n gênante nederlaag. Juventus moet hun speelstijl aanpassen omdat het lijkt alsof ze niet weten wat ze doen.