Bundesliga eindigt in drama terwijl Leipzig de Champions League bereikt en Stuttgart overleeft

Drama in Stuttgart, drama in Dortmund, drama in Bielefeld en drama in Leverkusen. De laatste speeldag van de Bundesliga zorgde voor veel verhaallijnen, zowel bovenaan als onderaan de tafel.

SC Freiburg en RB Leipzig streden rechtstreeks om de laatste plek in de Champions League helemaal bovenaan. Met twee punten verschil probeerden de twee clubs, die volgend weekend ook tegenover elkaar staan ​​in de DFB Pokal-finale, de vierde en laatste UCL-plek te bemachtigen.

Op papier leek de situatie eenvoudig. Tegen het al gedegradeerde Arminia Bielefeld had Leipzig alleen nog een punt nodig. Freiburg moest op zijn beurt het gelijknamige Bayer Leverkusen verslaan met veelgevraagde sterren Patrik Schick en Moussa Diaby.

Schick zorgde in de 54e minuut voor de leiding voor Leverkusen toen hij wegreed en teamgenoot Lucas Alario voor de leiding vond. Bielefeld en Leipzig stonden op dat moment nog met 0-0 gelijk. De speeldag kwam langzaam op gang naar een onvermijdelijk einde tot de 70e minuut toen Janni Serra Arminia de leiding gaf over Leipzig.

Plotseling klonk er geroezemoes in de BayArena in Leverkusen. "Natuurlijk wisten we wat er in de andere wedstrijd gebeurde", zei Freiburgs middenvelder Vincenzo Grifo na de wedstrijd. In de 88e minuut maakte Freiburg uit het niets gelijk toen Janik Haberer scoorde.

In de BayArena was het nu een drukte van jewelste onder de fans van Freiburg. Kan het kleine Freiburg de kansen overwinnen en voor het eerst in de geschiedenis de Champions League bereiken? Uiteindelijk was het antwoord nee; Leipzig maakte in de 93e minuut gelijk dankzij een doelpunt van Willie Orban. Maar de Breisgau Brasilianer was op dat moment niet op de hoogte van de uitslag.

"We wisten niet dat Leipzig gelijk had gemaakt", zei Freiburg-hoofdcoach Christian Streich na de wedstrijd. En met dat in het achterhoofd gooide Freiburg alles in het strafschopgebied van Leverkusen, ook doelman Mark Flekken. Leverkusen maakte goed gebruik van het lege net, met Exequiel Palacios die vanaf de middenlijn scoorde om de wedstrijd naar bed te brengen.

Ondanks een fantastisch seizoen was de teleurstelling na afloop van de wedstrijd op het gezicht van Streich af te lezen. "Het was moeilijk na de gelijkmaker omdat we all-in gingen", zei Streich. Ondanks de teleurstelling wees de coach meteen op de positieve punten. “We zijn als zesde geëindigd! Dikke pluim voor het team; ze hebben alles gegeven en een consistent seizoen gespeeld.

Freiburg heeft natuurlijk nog steeds de kans op zilverwerk als ze komend weekend tegen Leipzig spelen in de Pokal. Geen van beide partijen heeft de competitie gewonnen, en sommigen hebben de matchup veranderd in een botsing van culturen tussen een traditionele kleine club (Freiburg) en een door investeerders geleide club (RB Leipzig).

Terwijl Leipzig en Freiburg nog één wedstrijd hebben, krijgt Hertha Berlin dit seizoen nog twee wedstrijden. Hertha ging speeldag 34 in met twee punten voorsprong op de 16e geplaatste VfB Stuttgart boven de degradatie-playoff-dropline.

En zaterdag leek het er lange tijd op dat ze daar zouden blijven. Hertha had in de 18e minuut een vroege voorsprong genomen tegen een lethargische ploeg van Borussia Dortmund toen Ishak Belfodil scoorde. Stuttgart werd ondertussen op een 1-1 gelijkspel gehouden door een ploeg uit Köln die nog steeds strijdt om een ​​plek in de Europa League.

In tegenstelling tot Freiburg en Leipzig zou het late drama hier resulteren in een wisseling van posities. In Dortmund maakte de toekomstige Man City-ster Erling Haaland gelijk voor de Black and Yellows, waarna de jonge Yousssoufa Moukoko er 2-1 van maakte voor BVB
VB
in de 84e minuut.

Op dat moment was Stuttgart nog steeds op weg naar de degradatie-play-offs. Zoals het geval was in Leverkusen met Freiburg, gooiden de Schwaben alles in het strafschopgebied van Köln, en in tegenstelling tot Freiburg zouden ze worden beloond.

In de 92e minuut kopte Wataru Endo de tweede van Stuttgart naar huis om de drie punten veilig te stellen die hen veiligheid zouden garanderen. Wat volgde waren dramatische scènes met de Amerikaanse coach van Stuttgart, Pellegrino Matarazzo, die het hele veld bestormde om feest te vieren, fans konden niet worden tegengehouden en spelers stonden op de barricades.

Er kwamen nog zes minuten bij, maar het resultaat bleef staan ​​en stuurde Hertha zondag naar de play-offs tegen degene die als derde eindigt in de 2.Bundesliga. "Dat was pure extase, een prachtig moment, ongelooflijk", zei Matarazzo na de wedstrijd. "Ik ben zo blij voor de jongens. Momenten als vandaag vergeet je niet.”

Manuel Veth is de gastheer van de Bundesliga Gegenpressing Podcast en de Area Manager USA op Transfermarkt. Hij is ook gepubliceerd in de Guardian, Newsweek, Howler, Pro Soccer USA en verschillende andere verkooppunten. Volg hem op Twitter: @Manuelveth