Bayern München versloeg Frankfurt met 6-1 en onderstreept hun dominantie in de Bundesliga

Het was de perfecte start voor de Bundesliga-campagne van Bayern München 2022/23. De Rekordmeister versloeg Europa League-winnaars Eintracht Frankfurt met 6-1 in de uitverkochte Deutsche Bank Arena. Maar terwijl de campagne van Bayern perfect begon, wordt de Bundesliga opnieuw uitgedaagd met een debat over zijn concurrentievermogen.

Bayern's dominantie was in feite al binnen enkele minuten na de wedstrijd duidelijk. Binnen vijf minuten opende Joshua Kimmich de score met een briljante vrije trap die, volgens de AWS-statistieken, de makers slechts een kans van 4% hadden.

Dat doelpunt zette de toon voor een nederlaag. Benjamin Pavard (11'), Sadio Mané (29'), Jamal Musiala (35') en Serge Gnabry (43') vergrootten de 5-0 voorsprong van Bayern. De tweede helft was zinloos, waardoor hoofdcoach Julian Nagelsmann het veelgeprezen talent kon debuteren Mathijs Tel voor de laatste minuten van de wedstrijd.

Musiala (83') voegde er in de tussentijd nog een toe, waarmee hij zijn status als de beste vooruitzichten in het Europese voetbal nog eens onderstreept. Het enige doelpunt van Frankfurt, gescoord door nieuwe aanwinst Randal Kolo Muani (64') ging bijna verloren in het lawaai.

"We speelden een ongelooflijke wedstrijd met veel energie", zei Nagelsmann na de wedstrijd. “Er waren veel parallellen met de wedstrijd in Leipzig. De jongens zijn blij. Winsten zijn nooit normaal, het is altijd iets speciaals, zelfs als je veel hebt gewonnen. Iedereen heeft honger naar meer en ik hoop dat dat zo blijft."

Bayern domineerde afgelopen zaterdag ook de eerste 45 minuten tegen Leipzig in de DFL Supercup. Leipzig maakte bijna een comeback in die wedstrijd, maar kwam in de laatste vijf minuten te kort om de gelijkmaker te maken.

De ruststand in Leipzig, en het resultaat van vandaag, zal meer water op de molen zijn voor kritieken die het concurrentievermogen van de Bundesliga in twijfel trekken. Inderdaad, ondanks of misschien dankzij het vertrek van Robert Lewandowski, lijkt Bayern dit seizoen niet te stoppen.

Vijf verschillende doelpuntenmakers maakten de eerste vijf doelpunten, en alleen Musiala scoorde twee keer. De aanval met Gnabry en nieuwe aanwinst Mané heeft degenen tot zwijgen gebracht die dachten dat de Poolse spits niet vervangen kon worden. De Rekordmeister ziet er nu in ieder geval gevaarlijker uit en heeft een team samengesteld dat zal strijden voor de Champions League, waarbij de Bundesliga-titel bijna van ondergeschikt belang is.

"Het was een volledig verdiende overwinning voor Bayern", zei hoofdcoach Oliver Glasner van Eintracht Frankfurt na de wedstrijd. “We verloren ons hoofd na de twee snelle goals die we tegen kregen. Bayern maakte optimaal gebruik van de ruimte die we hen gaven. We waren gewoon overweldigd door hun tempo. Nu hebben we een kans om het woensdag beter te doen tegen Real Madrid."

Degenen die geloven dat Bayern's focus op de Champions League andere clubs in staat zal stellen de titel te winnen, zullen opnieuw moeten nadenken. De Rekordmeister heeft elke rol verdubbeld - in feite zouden spelers als Leroy Sané en Kingsley Coman op dit moment niet de basispositie halen.

Die dominantie heeft echter ook een keerzijde. De Bundesliga heeft hard gewerkt aan meer internationale erkenning. Bayern-CEO Oliver Kahn en bestuurslid Andreas Jung hebben er de afgelopen weken bij andere Duitse clubs op aangedrongen om naar het buitenland te gaan om de competitie te helpen verkopen.

Inderdaad, Eintracht Frankfurt (naar Japan), VfB Stuttgart en 1.FC Köln (beiden spelen een vriendschappelijke wedstrijd in Austin, Texas) hebben al tours aangekondigd voor de WK-pauze in november.

Naar het buitenland gaan is één ding; mensen overtuigen dat de competitie competitief is, is een andere; per slot van rekening is Bayern dat Frankfurt met 6-1 verslaat in de opener verschrikkelijk voor de optiek - één blik op voetbal-Twitter in de Verenigde Staten op vrijdagavond is alles wat je hoeft te weten over de strijd van de Bundesliga om zichzelf als product te verkopen.

Misschien was het achteraf gezien een verschrikkelijk idee om Bayern het seizoen te laten openen, en het is een andere herinnering aan de dominantie en de kloof van de club over de rest van de competitie. Een wedstrijd die logischer zou zijn geweest, was Dortmund tegen Leverkusen, dat een zaterdagavondspektakel belooft te worden.

Die twee teams zullen leuk zijn om naar te kijken, maar na de dominantie van Bayern op vrijdag, hoeveel fans van buiten de hardcore Bundesliga zullen er naar kijken, vooral met de opening van de Premier League in hetzelfde weekend?

Manuel Veth is de gastheer van de Bundesliga Gegenpressing Podcast en de Area Manager USA op Transfermarkt. Hij is ook gepubliceerd in de Guardian, Newsweek, Howler, Pro Soccer USA en verschillende andere verkooppunten. Volg hem op Twitter: @Manuelveth