Xavi Hernandez demonstreerde met deze verandering opnieuw deskundig in-game management bij FC Barcelona

Xavi Hernandez demonstreerde opnieuw uitstekend in-game management met de veranderingen die hij maakte tijdens de spannende 3-2 overwinning van FC Barcelona op zondagavond in Levante in La Liga.

Ondanks dat ze drie penalty's weggaven, zorgde de laatste kopbal van Luuk de Jong diep in de blessuretijd ervoor dat de Blaugrana erin slaagden om hun eerste overwinning te behalen in het Estadi Ciutat de Valencia sinds 2018 tijdens de teugel van Ernesto Valverde.

Barça heeft sindsdien ook vier coaches gehad, maar het was opnieuw een slimme verandering van Xavi Hernandez, zijn tweede in vier dagen, die de balans op zijn kop zette toen de chips op waren.

Donderdag, tegen Eintracht Frankfurt in een fervent Deutsche Bank Park, verloren de Catalanen ook met 1-0 in hun eerste competitiewedstrijd in de kwartfinale van de Europa League.

In de tweede helft bracht Xavi vervolgens Ousmane Dembele en Frenkie de Jong op de been, die het fortuin van de Blaugrana omdraaiden en de beweging in gang zetten die Ferran Torres gelijk maakte. Daarom gaat Barça deze week de terugwedstrijd in Camp Nou in met een gelijk evenwicht en met een heel andere gemoedstoestand dan ze nog hadden achterstand.

Deze cameo was genoeg voor het paar om gisteravond te beginnen. Maar opnieuw met Barca 1-0 achter en Levante die op het punt stond een tweede penalty te schieten die werd gemist, mat Xavi af hoe hij Barca's ongeslagen reeks van 14 wedstrijden kon verlengen tot 15 en introduceerde Pedri en Gavi.

Binnen de kortste keren waren de twee samen om Dembélé te vinden, die vervolgens zijn 11e assist van het seizoen scoorde om wedstrijd Karim Benzema en Lionel Messi toen Pierre-Emerick Aubameyang zijn voorzet naar huis kopte.

Slechts vier minuten later maakte Gavi vervolgens een sensationele slalomrun op Dembele's rechtervleugel en koos Pedri uit om zijn derde doelpunt in vijf wedstrijden binnen te slepen terwijl Barca hun comeback voltooide.

Helaas zorgde een derde penalty voor Levante ervoor dat de gastheren de stand in evenwicht brachten, maar de kogelkop van Luuk de Jong bij de dood betekende dat Barca met drie punten naar huis ging.

"We hebben enorm ons best gedaan, maar in de eerste helft speelden we niet goed", merkte Xavi na afloop op. “We moeten kritisch zijn op onszelf. We waren beter in de tweede helft en we hebben Luuk en [Marc Andre] ter Stegen die het verschil maken."

“[Dit zijn] drie gouden punten om in de strijd te blijven, we zijn nog steeds tweede en we kunnen niet wegglippen. Zonder goed te spelen hebben we gewonnen', besloot de coach.

Maar het is dankzij zijn scherpzinnige in-game management dat Barca nog steeds een kans maakt in La Liga en favoriet blijft op het continent.