Er is een ouderwetse MLS-oplossing voor blessures tijdens WK-onderbrekingen

Van alle vroege ontwikkelingen tijdens de FIFA Wereldbeker 2022, is de meest significante voor de toekomst van het spel misschien wel de verrassende hoeveelheid blessuretijd die ambtenaren spel na spel hebben toegevoegd.

Onder begeleiding van de FIFA hebben toernooischeidsrechters het einde van helften en wedstrijden verlengd tot nu toe in historische mate, waarbij de helften soms wel 15 minuten of 33% worden uitgerekt. En als gevolg hiervan duiken sommigen weer op met het idee om een ​​stadionklok te introduceren die stopt naar goeddunken van de scheidsrechter, zodat spelers en managers in ieder geval weten hoeveel tijd ze nog hebben om zich voor te bereiden.

Het is een eerlijk gevoel. Maar het is ook de moeite waard eraan te denken dat Major League Soccer ooit iets soortgelijks heeft geprobeerd, zij het om een ​​andere reden.

Toen MLS in 1996 werd gelanceerd om de Verenigde Staten hun eerste outdoorcompetitie van het hoogste niveau te geven sinds de NASL 12 jaar eerder stopte, bevatte het verschillende functies die waren ontworpen om de sport aantrekkelijker te maken voor informele Amerikaanse sportfans.

De meest dierbare herinnering is waarschijnlijk de een-op-een shootout in ontsnappingsstijl om competitiewedstrijden gelijkspel te beslissen op fulltime, waarbij de winnaar één punt verdient en de verliezer zonder punt. Er was ook een best-of-three playoff-serie-indeling, en vanwege de afmetingen van locaties die waren gebouwd als American football-stadions, konden teams velden gebruiken die veel smaller waren dan de huidige FIFA-aanbevelingen van 70 meter.

En ter zake, de klok in MLS-wedstrijden in 1996 trotseerde het internationale model en weerspiegelde andere populaire Amerikaanse sporten, waarbij hij aftelde van 45:00 tot 0:00 in elke helft. Toen er een aanzienlijke spelonderbreking was, gaf de scheidsrechter een signaal aan de tijdwaarnemer om de klok stil te zetten. En toen de klok op nul sloeg, stopte het spel onmiddellijk.

Het duurde 10 jaar voordat MLS volledig afstand deed van zijn unieke regels en de spelregels van de International Football Association Board overnam. Maar de aftelklok duurde slechts tot 1999 en vertoonde tijdens zijn levensduur tal van beperkingen.

Het meest verrassende zou kunnen zijn dat, hoewel het theoretisch de tijd trouwer zou kunnen maken aan spelonderbrekingen, het in werkelijkheid waarschijnlijk de spellen verkortte. Scheidsrechters waren relatief conservatief en gaven toen het signaal aan de tijdwaarnemer om de klok stil te zetten, meestal alleen voor langere pauzes. Dat is niet in overeenstemming met wat de spelregels zeggen, namelijk dat blessuretijd moet worden beoordeeld voor een van de volgende oorzaken (direct citaat uit de wetten van IFAB):

• vervangingen
  • beoordeling en/of verwijdering van geblesseerde spelers
  • tijd verspillen
  • disciplinaire sancties
  • medische onderbrekingen die zijn toegestaan ​​door de wedstrijdregels, bijv. 'drankpauzes' (die niet langer dan een minuut mogen duren) en 'koelpauzes' (negentig seconden tot drie minuten)
  • vertragingen rond VAR 'checks' en 'reviews'
  • elke andere oorzaak, inclusief een significante vertraging bij een herstart (bijv. het vieren van doelpunten)

Bovendien leidde de aftelklok tot een verschil in hoe het einde van helften en wedstrijden verliepen. Met name teams die te laat op een gelijkspel of een winnend doelpunt aandrongen, moesten de klok in de gaten houden, omdat de wedstrijd letterlijk eindigde op het moment dat het 0:00 uur sloeg. In de huidige vorm van het bijhouden van de tijd, wordt algemeen aangenomen dat scheidsrechters een aanval zullen laten doorgaan tot voltooiing, zelfs als technisch gezien de blessuretijd voltooid zou moeten zijn.

Maar die timingregels worden nog steeds gebruikt in het middelbare school- en universiteitsvoetbal in de VS (waar ze dateren van vóór MLS), en zouden een wegwijzer kunnen zijn als er echt een momentum was om een ​​​​stadionklok te hebben die het horloge van de scheidsrechter beter weerspiegelt.

En met de technologie die nu op professioneel niveau beschikbaar is, zullen ze nu waarschijnlijk beter werken dan meer dan twee decennia geleden. Klokonderbrekingen kunnen worden aangegeven via de spraakcommunicatieapparatuur die wedstrijdofficials routinematig dragen, of misschien zelfs worden bestuurd door een handheld-apparaat dat de scheidsrechter tijdens de wedstrijd draagt.

En er zijn manieren om het ongemakkelijke plotselinge einde dat zich voordeed in MLS te vermijden. Een optie is om twee gelijktijdige klokken te laten zien, een die de verstreken tijd weergeeft en een die het horloge van de scheidsrechters vertegenwoordigt. Wanneer de eerste 45 of 90 minuten raakt, zullen ze bevriezen - net als nu - en blijft de controle over de laatste minuten nog steeds in handen van alleen de scheidsrechter.

Natuurlijk kan de klacht over te lange blessuretijd ook vanzelf verdwijnen. In de wedstrijden van dinsdag viel de tijd die werd toegevoegd aan de wedstrijden tussen Denemarken en Tunesië, tussen Mexico en Polen en tussen Frankrijk en Australië binnen meer routinematige parameters. Als scheidsrechters zich aan hun woord houden om onderbrekingen strenger te compenseren, kunnen de onderbrekingen zelf afnemen.

Het zal niet alleen tijdverspilling tegengaan, maar het kan ook hoge druk - wat van nature leidt tot meer overtredingen, meer foute balcontacten en meer spelonderbrekingen - minder aantrekkelijk maken vanwege de extra energie die nodig is om langere spellen te spelen.