Pepe wordt de oudste speler die scoort in WK-knockouts: dit zijn de andere records in Qatar

Topline

De Portugese voetballer Pepe werd de oudste speler die ooit scoorde in de knock-outfase van het WK dinsdag na zijn doelpunt tegen Zwitserland - het laatste in een reeks records en toernooi-primeurs in Qatar.

Belangrijkste feiten

Pepe, die in februari 40 wordt, scoorde met een kopbal uit een hoekschop in de eerste helft van de wedstrijd, waardoor de stand bij rust op 2-0 kwam.

Ondertussen, de 19-jarige van Engeland Jude Bellingham werd de eerste speler geboren in de 21e eeuw die een doelpunt scoorde in een WK-wedstrijd, tijdens de groepsfasewedstrijd van zijn team tegen Iran.

Het Qatar-toernooi bevat ook de eerste set van volle broers en zussen om voor verschillende teams te strijden, waarbij Iñaki Williams Ghana vertegenwoordigde en zijn jongere broer, Nico Williams, zijn WK-debuut maakte voor Spanje (de gebroeders Williams werden in Spanje geboren uit een Ghanese vader en een Liberiaanse moeder, en Iñaki speelde eerder voor Spanje).

Franse voetbalscheidsrechter Stephanie Frappart leidde vorige week het eerste volledig vrouwelijke scheidsrechterstrio in een WK-wedstrijd voor mannen, vergezeld door assistenten Neuza Back uit Brazilië en Karen Diaz uit Mexico om donderdag de wedstrijd tussen Costa Rica en Duitsland te leiden, FIFA deze week bekend gemaakt.

De Canadese coach John Herdman is de eerste manager in de geschiedenis van het WK die zowel een heren- als een damesteam heeft geleid tijdens de toernooien, nadat hij eerder het Nieuw-Zeelandse damesteam had gecoacht tijdens de WK's voor dames van 2007 en 2011.

Toen Qatar eerder deze maand verloor van Ecuador, was het de eerste keer in de WK-geschiedenis dat een gastteam de openingswedstrijd verloor.

Belangrijke achtergrond

Het WK van Qatar is het eerste dat ooit in het Midden-Oosten wordt gehouden en het duurste in de geschiedenis van het toernooi. Qatar besteedt naar schatting $ 220 miljard het afgelopen decennium voor te bereiden, waaronder de bouw van zeven nieuwe stadions om wedstrijden te houden. Vanwege het hete Qatarese klimaat is het toernooi ook het eerste dat in de winter wordt gehouden in plaats van het gebruikelijke zomerschema, dat verstoorde clubopstellingen in andere landen. Het besluit van de FIFA om het WK in Qatar te houden, heeft tot controverse geleid vanwege de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in het land, en daarna tientallen gastarbeiders stierf tijdens het werken aan WK-gerelateerde bouwprojecten. Qatar en FIFA-functionarissen zijn ook beschuldigd van omkoping en corruptie bij het stemmen om het toernooi in het land te houden.