Marokko verslaat Portugal en wordt het eerste Afrikaanse of Arabische land dat doorgaat naar de halve finales

Topline

Marokko ging zaterdag door naar de halve finales van het WK, versloeg Portugal met 1-0 en werd het eerste Arabische en Afrikaanse land dat de ronde van vier in de geschiedenis van het toernooi bereikte.

Belangrijkste feiten

Youssef En-Nesyri uit Marokko scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd en kopte een voorzet van Yahya Attiyat Allah in de 42e minuut.

Marokko, dat vorige week in de kwartfinales opnieuw een schokkende overwinning op Spanje boekte, hield stand tegen Portugal, zelfs toen zijn sterspits Cristiano Ronaldo net na rust in de wedstrijd kwam - hij was afgekeurd voor de vorige twee wedstrijden van het team.

Marokko moest in de laatste speelminuten ook één persoon onderuit halen nadat Walid Cheddira in de derde minuut van de verlenging een rode kaart verdiende, nadat hij binnen enkele minuten na elkaar twee gele kaarten had gekregen.

Na de overwinning van het team vierden fans feest met vlaggen van niet alleen Marokko, maar ook van Palestina en gastland Qatar.

Tangens

Portugal-trainer Fernando Santos op een bank Ronaldo zei aan het begin van de wedstrijd: "Er is geen probleem met onze aanvoerder" en dat hij "geen probleem had met mijn beslissing." Na de dominante 6-1 overwinning van het team op Zwitserland in de Ronde van Acht eerder deze week, feliciteerde Ronaldo, de 37-jarige voormalige ster van Manchester United en Real Madrid, zijn teamgenoten op Instagram post, die hun overwinning een "luxe tentoonstelling van een team vol talent en jeugd" noemen - hoewel videobeelden van de wedstrijd betrapte hij erop dat hij zichtbaar gefrustreerd leek en zei: "hij heeft haast om mij te onderwerpen." Ronaldo's vervanger, de 21-jarige Goncalo Ramos, scoorde een hattrick in de overwinning van Portugal op Zwitserland.

Waarop moet ik letten?

Titelverdediger Frankrijk neemt het zaterdag om 2 uur ET op tegen rivaal Engeland in de laatste wedstrijd van de kwartfinales, waarbij de winnaar woensdag in de halve finale tegen Marokko speelt. Argentinië, dat vrijdag nipt doorging in de kwartfinale tegen Nederland nadat Oranje extra tijd had afgedwongen, Kroatië, dat zijn wedstrijd tegen Brazilië won - een team dat favoriet was om het toernooi te winnen - in de andere halve finale van het WK op dinsdag. De finale tussen de winnaars van die wedstrijden staat op zondag 18 december op het programma.

Verder lezen

World Cup Shocker: Kroatië schakelt favoriet Brazilië uit, zelfs als Neymar het doelpuntenrecord van Pelé evenaart (Forbes)

Zucht van verlichting: Argentinië overleeft duizelingwekkende comeback van Nederland en bereikt halve finales WK (Forbes)

Wat te zien in Final World Cup Stretch: Messi's Last Stand, Neymar Vs. Pelé, Marokko's run voor alle leeftijden en meer (Forbes)