Manchester United overhandigde een harde dosis realiteit in de Derby

“We willen er tien”

Het was in de onmiddellijke nasleep van Manchester City dat een zesde doelpunt scoorde op weg naar een 6-3 overwinning op Manchester United op zondag in het Etihad-stadion dat hun fans begonnen te zingen dat ze dubbele cijfers wilden.

Diezelfde City-fans keerden al snel het veld de rug toe, sloegen hun armen om elkaars schouders en sprongen op en neer om 'The Poznan' te vieren, een feest dat ze opvoeren tijdens gedenkwaardige overwinningen, en om hun verslagen rivalen te vernederen.

Dit was een gênante middag voor Manchester United, volgepropt met een seizoen vol vreselijk ongemakkelijke en ongemakkelijke momenten.

Het was te veel voor veel van hun reizende fans, van wie sommigen het stadion al in de rust verlieten toen ze met 4-0 verloren, en bij het laatste fluitsignaal was het uiteinde minder dan halfvol. Het was gewoon te pijnlijk om te zien.

Zo was het niet bedoeld voor United. Ze waren de wedstrijd ingegaan gesterkt door een voorzichtig optimisme na het winnen van hun vorige vier Premier League-wedstrijden, maar tegen het einde hadden de regerende kampioenen hen een harde dosis realiteit gegeven.

United kan zich bedroefd voelen dat ze na het verslaan van Arsenal met 3-1 begin september het momentum van hun korte winnende reeks hadden verloren met het uitstellen van hun volgende twee Premier League-wedstrijden na de dood van koningin Elizabeth II.

Het betekende dat United al bijna een maand geen Premier League-wedstrijd had gespeeld en dat bleek in de eerste tien minuten dat ze volledig werden gedomineerd door City.

Vanaf het begin krioelde City over United, sneed ze met een alarmerend gemak door en nam na acht minuten een 1-0 voorsprong via Phil Foden. City had in de eerste tien minuten vier schoten op doel en had de wedstrijd al kunnen winnen.

Zo goed als City was, was United vreselijk en bleef de bal goedkoop weggeven in gevaarlijke gebieden. Ze zagen er nerveus uit en waren niet eens in staat om de basis onder de knie te krijgen.

Door de 23rd minuut kregen beide vleugelverdedigers van United, Diogo Dalot en Tyrell Malacia, een gele kaart, na overtredingen waaruit bleek dat ze niet opgewassen waren tegen de snelheid en directheid van de meedogenloze aanvallen van City.

Maar de United-defensie werd blootgesteld aan het ontbreken van een waarneembaar middenveld voor hen, en keer op keer wisten de aanvallende spelers van City door het midden van het veld te rijden zonder het ongemak van een tackle of zelfs maar achtervolgd te worden.

De beste speler van United dit seizoen tot nu toe, Raphael Varane liep een enkelblessure op in de 33e minuut en terwijl hij van het veld stond en behandeld werd, scoorde Erling Haaland uit een corner. De Fransman moest al snel vervangen worden en bij rust stond City met 4-0 voor.

Het Premier League-seizoen is pas acht wedstrijden oud voor United, maar dit is al de tweede keer dat ze tijdens de rust vier doelpunten achterstand hebben, nadat ze in augustus op dezelfde positie stonden bij Brentford.

Bij die gelegenheid gaf United zich gedwee over aan hun lot in West-Londen, maar hier slaagden ze erin om wat te vechten en een doelpunt terug te halen van Antony. Het zal een kleine troost zijn, het was een prima aanval, comfortabel het beste van het spel.

Nadat City de voorsprong had uitgebreid tot 6-1 en Haaland en Foden elk aan een hattrick hadden gewerkt, scoorde United nog twee keer via Anthony Martial, die in de 59e minuut als invaller was ingevallen voor de ineffectieve Marcus Rashford.

Het was opnieuw een schrale troost voor United, want tegen die tijd had City al plezier gehad en was het rustiger geworden, maar het maakte de score een beetje respectabeler en zal het persoonlijke vertrouwen van Martial een boost hebben gegeven na een periode van blessureleed.

De televisiecamera's bleven pannen naar de voormalige United-manager Sir Alex Ferguson, die in de regisseursbox zat, en zijn gezicht was geëtst van pijn en ellende.

Beneden hem wierp de huidige United-manager Erik ten Hag een neerslachtig figuur, en daarna wijt hij de nederlaag aan het spelen van zijn ploeg zonder echt geloof.

"Het is heel simpel, het is een gebrek aan geloof," zei hij. “Als je op het veld niet gelooft, kun je geen wedstrijden winnen, dat is onaanvaardbaar. We worden ongedisciplineerd bij het volgen van regels en je wordt gehamerd, dat is vandaag gebeurd.

“Voor mij was het een verrassing. We stonden niet vooraan, we waren niet dapper aan de bal en er waren ruimtes om te spelen, maar we waren niet dapper genoeg. Alle eer aan City, maar het heeft niets met City te maken, onze prestatie was niet goed. Het had te maken met het geloof als individu en als team.”

Deze nederlaag was niet zo schokkend als het verlies met 4-0 van Brentford, want sindsdien heeft Ten Hag bewezen dat hij kan gedijen in het Engelse voetbal met die vier overwinningen, waaronder tegen Liverpool en Arsenal.

Deze nederlaag kwam tegen City, die zes jaar bezig is met hun project bij Pep Guardiola, terwijl United slechts drie maanden bezig is met hun eigen project met Ten Hag.

De Nederlander zou veel van deze nederlaag hebben geleerd, ook al zou het hem grotendeels niet bevallen zijn, maar zijn directe taak is nu om zijn spelers wat meer vertrouwen te geven voordat ze volgende week zondag in Goodison Park tegenover Everton staan.