De tweerichtingsimpact van Jalen Williams zorgt voor het recente succes van Thunder

Vorig jaar rond deze tijd werd Jalen Williams naar verwachting een late tweede ronde keuze, of zelfs niet opgesteld in de 2022 NBA Draft. Na een sterke afsluiting van zijn junior seizoen en een fantastisch pre-draft-proces, schoot hij omhoog op de planken en belandde hij in de loterij op nummer 12 overall voor de Oklahoma City Thunder.

Ruim een ​​half jaar later blijkt al dat hij nog hoger had moeten worden genomen. Er zal de komende jaren veel veranderen, maar vanaf vandaag zou een argument kunnen worden aangevoerd dat Williams een top vijf selectie had moeten zijn.

De offensieve productie van de Thunder-rookie was luid tijdens de eerste helft van het seizoen, aangezien hij aan die kant van de vloer een van de beste in zijn klasse was. Hij is zesde van alle rookies in scoren met 11.7 punten per wedstrijd, vierde in assists met 2.9 per wedstrijd en derde onder rookie-bewakers in rebounds met 3.9 per wedstrijd. Hij schiet meer dan 50% vanaf de vloer, waardoor hij de enige rookie is die boven die clip schiet en ook in de top tien scoort.

Hoe goed zijn aanvallende spel ook was, de verbeterde verdediging van Williams de laatste tijd is echt wat het verschil heeft gemaakt voor de opkomende Thunder, die slechts twee wedstrijden onder de .500 staat en een van de beste teams in de competitie is sinds de jaarwisseling. .

Williams heeft 38 steals en 21 blocks geproduceerd, wat respectievelijk goed is voor de vijfde en zevende plaats van alle rookies. De blokken zijn de meeste van alle bewakers in deze klasse.

Hij heeft 10 multi-steal-spellen geproduceerd, waaronder drie met minstens vier afhaalrestaurants en één met vijf. Hij heeft ook 17 spellen gespeeld met een blok, waaronder drie spellen met meerdere blokken. Wat nog indrukwekkender is, is dat hij tot nu toe in het seizoen slechts in 40 wedstrijden heeft gespeeld, wat betekent dat hij minstens twee keer heeft gestolen in een kwart van zijn wedstrijden en minstens één blok in bijna de helft.

Onder rookies die minstens 15 minuten per avond spelen en het woord hebben genomen in 20 wedstrijden, staat Williams achtste van alle rookies in individuele defensieve beoordeling. Met dezelfde criteria staat hij in de top tien in zowel steal- als block-percentage, evenals in de top drie in defensieve winstaandelen.

Voor sommigen is het defensieve voordeel verrassend. Met dat in gedachten hadden we dit moeten zien aankomen. Als eerstejaars bij Santa Clara is defensie wat kreeg hem aanvankelijk op de grond.

Nu een schijnbaar permanente starter, bloeit de 21-jarige aan beide uiteinden van de vloer. Door gebruik te maken van zijn spanwijdte van 7 meter 2, kan Williams meer dan vier posities spelen, wat buitengewoon waardevol is gebleken voor dit unieke, schakelbare Thunder-team.

Hij is begonnen in 18 wedstrijden op rij, terwijl Oklahoma City 10-8 over die periode ging, goed voor het 11e beste record in de NBA gedurende die tijd. Gedurende deze 18 wedstrijden is hij een grote reden geweest waarom de Thunder succesvol is geweest, met 12.9 punten, 4.7 rebounds, 3.2 assists, 1.3 steals en 0.8 blocks per wedstrijd.

De afgelopen weken was Williams op veel avonden OKC's tweede of derde beste speler en speelde hij veel langer dan zijn leeftijd. Terwijl hij doorgaat met het opbouwen van zijn NBA All-Rookie-cv, was de verdediging even indrukwekkend als de aanval.