Hoofdcoaches moeten zich voorbereiden op meer WK-blessuretijd

Toen het bord van de vierde official na 90 minuten verscheen in de openingswedstrijd van de Wereldbeker tegen Iran, waren veel fans verrast toen ze het nummer tien erop zagen verschijnen.

De tweede helft was relatief vrij van onderbrekingen, maar dat belette niet dat er uiteindelijk 14 minuten blessuretijd werd gespeeld.

De grote hoeveelheid extra tijd in de eerste helft van de 6-2 overwinning van Engeland was meer verwacht na een hoofdblessure van de Iraanse doelman Alireza Beiranvand. In plaats van zes of zeven minuten waren er echter 15 minuten blessuretijd in de eerste helft.

In totaal kreeg Engeland v Iran 29 minuten extra tijd vanwege late doelpunten in beide helften.

Dit was tot dusver een trend dit WK, met Nederland en Senegal die elf minuten blessuretijd speelden in de tweede helft, en de VS een vergelijkbaar aantal in de tweede helft van hun wedstrijd tegen Wales.

Gemiddeld hebben de eerste vier wedstrijden van het WK 2022 in Qatar elk 17.5 minuten blessuretijd gehad.

Het is een trend die waarschijnlijk doorzet. FIFA's hoofd van de scheidsrechters, Pierluigi Collina, heeft eerder gezegd dat de FIFA zou proberen spelonderbrekingen nauwkeuriger te monitoren.

Het minutieuze stilzetten van de wedstrijdklok zal enkele positieve punten hebben. Het zou de hoeveelheid tijdverspilling moeten verminderen die sommige teams doen bij het vasthouden aan een gelijkspel of een kleine voorsprong.

Teams verspillen vaak tijd tijdens het spel en zien dan iets van drie of vier minuten verschijnen op het bord van de vierde official. Maar nu elke onderbreking aan het spel wordt toegevoegd, zullen teams minder snel een voordeel behalen door tijdverspilling.

Aan de andere kant, als deze trend van grote hoeveelheden blessuretijd doorzet, worden voetbalwedstrijden in feite langer dan voorheen.

Als een gewone wedstrijd ongeveer een of twee minuten blessuretijd had gegeven in de eerste helft en drie of vier minuten in de tweede helft, dan zou de extra hoeveelheid blessuretijd die tot nu toe op het WK is gegeven, kunnen oplopen tot ongeveer een halve minuut. spel tegen het einde van de ronde van 16.

Dit extra voetbal zou spelers meer kunnen vermoeien en leiden tot meer fouten laat in wedstrijden wanneer vermoeidheid het concentratieniveau begint te beïnvloeden.

Hoofdcoaches hebben een plan nodig om hiermee om te gaan.

Ten eerste zouden ze kunnen proberen de vermoeidheid überhaupt te voorkomen door alle vijf de wissels tijdens wedstrijden te gebruiken.

Tot nu toe hebben alleen Engeland, Iran en de VS alle vijf wissels gebruikt (Iran gebruikte er zes vanwege de hersenschuddingregel), en de Engelse hoofdcoach Gareth Southgate slaagde erin om al zijn wijzigingen door te voeren tegen de 76e minuut, waardoor zijn aanvallende spelers rust kregen voorafgaand aan hun wedstrijd tegen de VS.

Als de resultaten naar wens zijn, kan de mogelijkheid om hun team te roteren voor de laatste ronde van groepswedstrijden sommige hoofdcoaches later in het toernooi een voordeel opleveren.

Die teams met veel teamdiepte zouden ook kunnen profiteren, aangezien extra blessuretijd betekent dat wisselspelers of reservespelers meer tijd op het veld zullen doorbrengen dan anders het geval zou zijn geweest, dus de kwaliteit van die spelers heeft waarschijnlijk meer invloed op wedstrijden.

Het kan moeilijker zijn om kleine voorsprong vast te houden, aangezien er slechts één concentratieverlies nodig is om een ​​doelpunt tegen te houden.

De penalty van Mehdi Taremi in de 102e minuut voor Iran tegen Engeland was de laatste doelpunt ooit gescoord op het WK buiten verlengingen of strafschoppen. Dat doelpunt zal Gareth Southgate herinneren aan de gevaren van een momentje rust, maar aangezien spelers eerder de effecten van vermoeidheid voelen, zullen coaches moeten kijken hoe ze hun teams gefocust kunnen houden aan het einde van een wedstrijd.

Deze extra blessuretijd kan sommige teams ertoe aanzetten om naar een tweede doelpunt te streven om wedstrijden te doden in plaats van tien minuten langer dan ze gewend zijn een voorsprong van één doelpunt vast te houden. Evenzo kunnen sommige tactieken, zoals het constant onder druk zetten van de tegenstander, spelers snel vermoeien, en hoofdcoaches moeten misschien heroverwegen hoe ze dergelijke tactieken gebruiken.

Elk WK lijkt een eigenaardigheid of regelwijziging te veroorzaken waar hoofdcoaches rekening mee moeten houden. Tijdens Rusland 2018 zorgde de inzet van video-assistent-scheidsrechters ervoor dat teams niet meer zo gemakkelijk weg konden komen met "zachte" overtredingen in het strafschopgebied. Bij Qatar 2022 lijkt de unieke uitdaging die de FIFA-regels voor hoofdcoaches hebben geworpen, deze verandering in tijdwaarneming te zijn.

De coaches die hun spelers het best kunnen aanpassen en voorbereiden op lange periodes van blessuretijd, kunnen zichzelf een klein voordeel geven ten opzichte van hun tegenstanders.