Frankrijk verslaat Engeland en gaat door naar halve finales WK

Topline

Frankrijk versloeg Engeland met 2-1 in de kwartfinales van het WK op zaterdag, na een Frans doelpunt in de 78e minuut, slechts enkele minuten nadat Engeland de wedstrijd in evenwicht bracht na een strafschop, waardoor Frankrijk naar de halve finales werd gestuurd waar het tegen Marokko zal spelen.

Belangrijkste feiten

De Franse middenvelder en Real Madrid-ster Aurelien Tchouameni scoorde in de 17e minuut van diep uit een pass van Antoine Griezmann, waardoor Frankrijk al vroeg op voorsprong kwam.

Geconfronteerd met een Engelse aanval maakte de Franse doelman Hugo Lloris vervolgens binnen enkele minuten na elkaar twee belangrijke reddingen, een vrije trap van de Engelse Luke Shaw, kort gevolgd door een snel schot van de Engelse spits Harry Kane.

Kane profiteerde van een strafschop tegen Lloris - een oude teamgenoot van het Premier League-team Tottenham Hotspur - en bracht de wedstrijd acht minuten in de tweede helft gelijk.

Kane's doelpunt was zijn 53e voor het Engelse nationale team in internationale wedstrijden, waaronder WK-, EURO Cup- en Nations League-toernooien, waarmee Wayne Rooney gelijk werd aan de topscorer aller tijden van Engeland.

Engeland behield de voorsprong gedurende het grootste deel van de tweede helft, waarbij Frankrijk sterk leunde op Lloris om een ​​sterk Engels aanvallend front af te weren - Engeland heeft 16 schoten op het net gemaakt, ruim boven de acht van Frankrijk.

In de 78e minuut echter, de ervaren Franse spits Oliver Giroud - die geschiedenis schreef in hun overwinning op Polen in de ronde van 16 en de nationale ploeg werd altijd toonaangevend doelpuntenmaker - voegde nog een doelpunt toe, toen Frankrijk de leiding heroverde.

Met twee scoringskansen voor Engeland laat in de wedstrijd miste Kane een strafschop hoog over de lat, terwijl Marcus Rashford in een strafschop van 100 minuten hoog miste.

Tangens

In een spannende wedstrijd eerder op zaterdag, Marokko maakte Portugal van streek 1-0, en werd daarmee het eerste team dat een Arabische natie of een Afrikaans land vertegenwoordigde dat doorging naar de halve finales van het toernooi. Eerder deze week verblufte Marokko Spanje in een shootout in hun kwartfinalewedstrijd. De enige Afrikaanse teams die ooit doorgingen naar de kwartfinales waren Ghana in 2010, Senegal in 2002 en Kameroen in 1990. Gastland Qatar schreef eerder in het toernooi geschiedenis als eerste gastland ooit geëlimineerd eerste van het WK.

Belangrijke achtergrond

Frankrijk won zijn tweede WK-titel in de laatste iteratie van het toernooi in 2018 en versloeg Kroatië met 4-2 achter opkomend fenomeen Kylian Mbappé - de belangrijkste doelpuntenmaker in het toernooi en de 35e best betaalde sporter in de wereld, volgens Forbes. Engeland, dat afzonderlijk van Wales, Schotland en Noord-Ierland speelt, heeft slechts één keer gewonnen, in 1966. Frankrijk en Engeland hadden elkaar eerder twee keer eerder ontmoet op het WK in 1966 en 1982, waarbij Engeland beide wedstrijden won.

Waarop moet ik letten?

Frankrijk speelt woensdag om 2 uur Marokko in de halve finales. Argentinië en Kroatië, dat de kwartfinale won in een shootout boven Brazilië, een favoriet om het toernooi te winnen, staan ​​gepland om dinsdag om 2 uur tegenover elkaar te staan. Die wedstrijd zou het laatste WK-optreden kunnen zijn voor twee voetballegendes: de Kroatische aanvoerder Luka Modric, die als middenvelder voor Real Madrid speelt, en de Argentijnse Lionel Messi, de superster-spits (en wereldkampioen). best betaalde sporter) voor Paris Saint Germain. Hoewel beiden eerder in een WK-finale hebben gespeeld (Messi in 2014 en Modric in 2018), hebben geen van beiden het grootste sportevenement ter wereld gewonnen.

Verrassend feit

In een tweet voor de wedstrijd vroeg de Franse president Emmanuel Macron aan de Britse premier Rishi Sunak of hij Les Blues (de bijnaam voor het Franse nationale team) zou steunen als ze zouden winnen, met Sunak beantwoorden: “Hopelijk hoef ik het niet te doen, maar je hebt een deal. Ik kijk ernaar uit om in de volgende ronde achter de Three Lions te staan.” Na een reeks ogenschijnlijk gemiste oproepen tegen het Engelse team in de eerste helft, de Britse komiek Ricky Gervais tweeted, "Zijn alle ambtenaren Frans?"

Verder lezen

WK-underdogs: Marokko verslaat Portugal en wordt eerste Afrikaanse of Arabische land dat doorgaat naar halve finales (Forbes)

Zucht van verlichting: Argentinië overleeft duizelingwekkende comeback van Nederland en bereikt halve finales WK (Forbes)

Wat te zien in Final World Cup Stretch: Messi's Last Stand, Neymar Vs. Pelé, Marokko's run voor alle leeftijden en meer (Forbes)

World Cup Shocker: Kroatië schakelt favoriet Brazilië uit, zelfs als Neymar het doelpuntenrecord van Pelé evenaart (Forbes)