Engeland Vrouwen schrijven geschiedenis terwijl Kelly's extra-time goal de Euro-glorie bezegelt

Door het extra-time doelpunt van Chloe Kelly versloeg Engeland Duitsland met 2-1 en won het Euro 2022 op sensationele wijze in een volgepakt Wembley-stadion.

Voor een recordbrekend publiek van 87,192 zorgde Kelly's winnaar in de 110e minuut voor het eerste grote internationale succes van Engeland sinds het herenteam het WK in 1966 won.

"Dit is de meest trotse dag van mijn leven", zei kapitein Leah Williamson na het optillen van de trofee. “De erfenis van dit toernooi is een verandering in de samenleving. We hebben iedereen bij elkaar gebracht en we hebben mensen bij wedstrijden. We willen dat mensen naar WSL-games komen, maar de erfenis van dit team is winnaars, en het is het begin van een reis.”

In een eeuwenoude finale schoot Ella Toone de Leeuwinnen op voorsprong met een prachtige lob net na het uur na een doelpuntloze maar vermakelijke eerste helft.

Een geweldige pass van Keira Walsh zorgde ervoor dat haar teamgenoot de bal rond de Duitse verdediging krulde en op het pad van Toone kwam. Ze zag doelman Merle Frohms van haar lijn en ging voor de lob, waarbij ze de bal langs de Duitse stopper krulde om Wembley in vervoering te brengen.

Maar achtvoudig kampioen Duitsland - die enkele minuten voor de aftrap hun topscorer Alexandra Popp verloor door een blessure - zou niet lang aan de kant staan, want Lina Magull maakte in de 79e minuut gelijk. Sydney Lohmann vond Tabea Wassmuth in het gebied, met een voorzet van laatstgenoemde door de middenvelder.

De eerste periode van extra tijd was een terughoudende aangelegenheid waarbij geen van beide partijen een fout wilde maken, maar Engeland brak door met nog 10 minuten te spelen. Duitsland was niet in staat een corner te maken, met Kelly's eigen schot kwam terug overeind in het zes-yard-vak. Ze was er weer om Frohms voorbij te gaan en Engeland hun eerste grote trofee te winnen.

Het was een voorzichtige start voor een recordbrekend publiek op Wembley, maar Engeland begon beter. Binnen vier minuten stuurde Fran Kirby een voorzet, die werd opgevangen door Ellen White, maar haar kopbal ging recht op Frohms.

Duitsland kreeg in de 25e minuut de beste kans van de helft. Georgia Stanway knikte per ongeluk op een hoek van Duitsland, terwijl de Leeuwinnen probeerden weg te werken, voordat Mary Earps op de losse bal sprong.

Engeland had vlak voor rust op voorsprong kunnen komen. Beth Mead schakelde White in het midden uit, maar de spits leunde naar voren toen ze de bal raakte, waardoor de bal over de lat ging.

Duitsland had vijf minuten na rust op voorsprong moeten komen. Magull prikte de bal net naast de paal nadat ze een greintje ruimte had gevonden, voordat Toone net na het uur Engeland op voorsprong schoot.

De kant van Martina Voss-Tecklenburg had kort daarna de gelijkmaker moeten maken. Magull opnieuw met het schot om Engeland te testen, maar haar curlingpoging kon alleen de paal vinden. Earps was er toen om de rebound op te pikken, maar ze kon Magull niet tegenhouden van de gelijkmaker met nog 11 minuten te spelen.

Het was een klassieke verlenging - geen van beide partijen wilde iets weggeven. Een pijnlijke strafschoppenserie tegen de Duitsers leek op het spel te staan.

Maar toen krabbelde Kelly - slechts 24 jaar oud - de winnaar naar huis om Wembley in overdrive te sturen, terwijl Engeland de wedstrijd regelde om hun namen in de geschiedenis te schrijven.

Wiegman: Het was een vechtspel, maar wat maakt het uit?

Engeland Women-manager Sarina Wiegman vertelde BBC:

"We hebben de beker gewonnen. Het is gewoon niet te geloven. Ik weet niet eens meer wat je me hebt gevraagd! Ik weet niet wat er aan de hand is!

Over wat dit team zo veerkrachtig maakt: 'Heb je een half uur? Als je echt elke dag beter wilt worden, moet je dat doen.

“De spelers wilden het samen doen en we waren het eens over een aantal dingen over gedrag, en het waren niet alleen woorden.

“We hebben het beleefd, en dit is het resultaat. Met Duitsland was het zo krap, en het was een beetje een vechtspel, maar wat maakt het uit? We zijn Europees kampioen.

“Ik vertelde de spelers dat we nog vijf minuten nodig hadden, omdat we tegen Spanje al twee barrières hadden doorbroken en we het opnieuw 15 minuten moesten doen.

“Ik heb geen geheimen. Ik heb gewoon wat tijd nodig om erachter te komen wat er aan de hand is. De trofee is behoorlijk zwaar - ik zou het weten!”

Mead wint Gouden Schoen en Speler van het Toernooi

Hoewel Mead niet scoorde in de Wembley-finale, voegde ze twee persoonlijke onderscheidingen toe aan haar kabinet en won ze de Gouden Schoen en Speler van het Toernooi.

De vleugelspeler stond op gelijke hoogte met Alexandra Popp met zes doelpunten op weg naar de finale, maar de Duitse aanvoerder raakte geblesseerd tijdens de warming-up, toen hij zag dat Mead de eer kreeg met vijf assists tijdens het toernooi. Popp had er geen van haar kant.

Alessia Russo eindigde ook op de derde plaats met vier doelpunten, waaronder die prachtige hak tegen Zweden waar nog jaren over zal worden gesproken.

Mead werd ook gekroond tot Speler van het Toernooi door een geselecteerd UEFA-panel, wat een verbluffende ommekeer betekende na haar weglating uit de Olympische ploeg van Team GB, slechts een jaar geleden.

"Ik kan het niet geloven, soms zet voetbal je neer, maar terugveren is de beste manier en dat is wat we hebben gedaan," zei ze.

“Ik ben sprakeloos, ik kan het niet allemaal bevatten, ik ben nog steeds in shock. Ik kan niet geloven dat we het hebben gewonnen, ik kan het gewoon niet, het is gek. Ik ben zo, zo trots op dit team. Ik hou van dit team en ik hou van dit land."

De Duitse Lena Oberdorf nam ook de Young Player of the Tournament-trofee mee naar huis, nadat ze op slechts 2022-jarige leeftijd Euro 20 had gewonnen.