Vroege doelpunten in de WK-finale kunnen meer een vloek dan een zegen zijn

Nu het WK 2022 in Qatar zijn knock-outfase bereikt, is het belangrijker dan ooit om als eerste te scoren. Uit onderzoek is gebleken dat het scoren van de openingstreffer teams meer dan 80% kans geeft op overwinning in WK-knock-outwedstrijden, met één grote uitzondering.

Toen Kieran Trippier scoorde met een vrije trap in de 5e minuut in de halve finale van het WK tegen Kroatië in 2018, dachten Engelse fans misschien dat ze met één been in de finale stonden.

En een paar jaar later, in 2021, had de Engelse Luke Shaw de bal in het net in de finale van UEFA Euro 2020 voordat sommige fans zelfs maar op hun stoel zaten.

Maar bij beide gelegenheden stond Engeland aan de verliezende kant.

Sommigen noemen dit misschien 'typisch Engeland', maar in feite kan heel vroeg scoren in cruciale wedstrijden soms meer een vloek dan een zegen zijn.

Dit geldt vooral voor de WK-finale.

Het Zweedse sportvideo-oplossingsbedrijf Spiideo, dat werkt met de Spaanse en Kroatische nationale teams, werkte samen met Matthew Penn, statistiekexpert van de Universiteit van Oxford, om te onderzoeken hoe het tijdstip van de openingstreffer de overwinningskansen van teams beïnvloedt.

Ze ontdekten dat als een team als eerste scoort in een WK-knock-outwedstrijd, een team 82% kans heeft om de wedstrijd te winnen. Bij het bekijken van de tijden van de eerste goals bleek uit de data dat het scoren van de openingstreffer tussen de 75e en 90e minuut 97% kans geeft om te winnen. Als de openingstreffer in de eerste 15 minuten van een wedstrijd wordt gescoord, zakt dit naar 77% kans op overwinning omdat de tegenstander meer tijd heeft om weer in de wedstrijd te komen.

Dit suggereert dat, niet verwonderlijk, als eerste scoren teams de meeste kans geeft om een ​​WK-knock-outwedstrijd te winnen.

Maar als het gaat om de daadwerkelijke WK-finale, leiden zeer vroege doelpunten over het algemeen niet tot een overwinning.

Penn zegt dat van de acht WK-finales waar de openingstreffer in de eerste 15 minuten werd gescoord, zes van de acht teams die als eerste scoorden de wedstrijd verloren.

De meest recente keer dat dat gebeurde was in 2006 toen Zinedine Zidane Frankrijk op voorsprong zette vanaf de penaltystip in de zevende minuut voordat Marco Materazzi na 19 minuten gelijk maakte. Italië won die finale op strafschoppen.

De uiteindelijke verliezende partij nam ook de leiding in de eerste 15 minuten van de finale in de wereldbekers van 1974, 1962, 1958 en 1954, evenals in 1966 toen West-Duitsland scoorde in de 12e minuut voordat Engeland terugkwam om met 4 te winnen. 2 in extra tijd.

Penn zegt "dit suggereert dat het scoren van een vroeg doelpunt misschien niet zo voordelig is in een WK-finale" en dat het zelfs "psychologisch nadelig" kan zijn.

In veel van die finales wist het team dat de openingstreffer tegen kreeg een snelle gelijkmaker te scoren. Engeland stond in 18 na 1966 minuten op gelijke hoogte en de vroege voorsprong van Nederland in 1974 werd na 25 minuten teniet gedaan door West-Duitsland. In 1954 slaagde Hongarije er zelfs in om na acht minuten met 2-0 voor te staan, alleen voor West-Duitsland om de scores na 18 minuten gelijk te trekken voordat het uiteindelijk met 3-2 won.

De VP Product bij Spiideo, Fredrik Ademar, zegt dat vroeg scoren "vaak kan leiden tot meer druk en het verschuiven van het spelmomentum", en dat hoewel het in termen van waarschijnlijkheid je kansen om te winnen vergroot, teams "beide tactisch moeten zijn en mentaal voorbereid op deze momenten” om ervoor te zorgen dat een vroege voorsprong een overwinning wordt.