Bayern München verslaat Barca met 2-0 bij terugkeer Lewandowski, maar twijfels blijven bestaan

Bayern München heeft Barcelona met 2-0 verslagen in wat door voormalig ster Robert Lewandowski werd beschouwd als de grote comeback. Hoewel Lewandowski zijn kansen kreeg, verzekerden doelpunten in de tweede helft van Lucas Hernández (50') en Leroy Sané (54') Bayern op uiterst comfortabele wijze alle drie de punten.

In feite was de snelheid van Barcelona's capitulatie na het eerste doelpunt indrukwekkend. Bayern had net de eerste 45 minuten moeite om de impasse te doorbreken door een kopbal van Hernández na een corner van Joshua Kimmich. Slechts vier minuten later was de wedstrijd afgelopen toen Sané de verdediging van Barca ontkurkte en er 2-0 van maakte.

"In de eerste helft had Barcelona de betere kansen dan wij - onze laatste bal was er niet helemaal", zei Bayern-coach Julian Nagelsmann na de wedstrijd. "In de tweede helft ging het veel beter en onze efficiëntie maakte vandaag het verschil."

Lewandowski had er in zijn eentje waarschijnlijk een einde aan kunnen maken in de eerste helft. "We hebben geluk dat hij die volley over de lat stuurde en ik was erbij bij de tweede kans", zei Bayern-doelman Manuel Neuer na de wedstrijd. "We hebben vandaag een goede defensieve prestatie laten zien."

Dat tweede deel was oprecht, maar pas in de tweede helft. In de eerste helft moest vooral Alphonso Davies zich meerdere keren terug haasten om branden te blussen. De Canadees had geluk dat zijn overtreding op Ousmane Dembélé in het strafschopgebied (44') niet als strafschop werd beschouwd.

Toen kwamen de twee snelle doelpunten van Bayern in de tweede helft die in veel opzichten de vele tekortkomingen van de eerste helft zullen verduidelijken. Het komt er echter op neer dat de Rekordmeister, na drie opeenvolgende Bundesliga-wedstrijden, opnieuw periodes te hebben gehad waarin de teams problemen hadden om de tegenstander in bedwang te houden.

Maar misschien zijn de fans en de media te hard geweest voor Bayern? “We moeten niet overdrijven; we hebben onze CL-wedstrijden gewonnen', zei Neuer. "We hadden ruimte tegen Inter en Barcelona. Tegen compacte teams achterin moeten we het echter beter doen. Zo'n tegenstander staat ons nu in het weekend in Augsburg op te wachten."

Er zit een kern van waarheid in de uitspraken van Neuer. Bayern had een fantastische start en veel waarnemers vonden dat de Bundesliga in augustus werd afgesloten na overwinningen tegen Frankfurt (6-1), Wolfsburg (2-0) en Bochum (7-0).

Met een doelpuntenrecord van 15-1 leek Bayern niet te stoppen in de competitie, maar toen kwamen de drie gelijkspel. Eerst hield Gladbach Bayern op een 1-1 gelijkspel, daarna pakte Union Berlin een punt van Bayern in hun 2-2 gelijkspel, en tot slot behaalde Stuttgart ook een 2-2 gelijkspel na twee keer onderuit te zijn gegaan in de Allianz Arena.

De drie Bundesliga-duels zonder overwinning werden onderbroken door de zeer overtuigende 2-0-zege op Inter Milan in San Siro. De wedstrijd tegen Inter was misschien wel de beste prestatie van dit seizoen, tot die tien minuten tegen Barça vandaag, die Bayern nog eens drie punten en een historische wedstrijd in de groepsfase van 30 in de Champions League veiligstelde zonder nederlaag, wat gelijk staat aan een record van Real Madrid.

Misschien zijn de media te hard tegen Bayern geweest. De Rekordmeister heeft Inter Milan en Barca nu verslagen in de groep des doods en kan zich in wezen kwalificeren voor de volgende etappe met twee overwinningen op Viktoria Plzen.

De twijfels zullen blijven bestaan ​​totdat de resultaten in de Bundesliga verbeteren. De volgende is Augsburg, een ploeg die Bayern niet de ruimte zal geven die Barça in deze wedstrijd deed. Bovendien moet de Rekordmeister mogelijk zonder Hernández en Dayot Upamecano, die vanavond allebei geblesseerd zijn.

Dat is misschien wel de belangrijkste conclusie van de Barça-wedstrijd. Bayern heeft de klus geklaard en heeft Lewandowski uitgeschakeld bij zijn terugkeer in de Allianz Arena, maar er zullen twijfels blijven totdat de resultaten van de Bundesliga verbeteren.

Manuel Veth is de gastheer van de Bundesliga Gegenpressing Podcast en de Area Manager USA op Transfermarkt. Hij is ook gepubliceerd in de Guardian, Newsweek, Howler, Pro Soccer USA en verschillende andere verkooppunten. Volg hem op Twitter: @Manuelveth