Bayern München laat 4 punten liggen om campagne na het WK te starten

De Bundesliga is teruggekeerd van de winterstop na het WK, maar het lijkt erop dat Bayern München nog niet het bericht heeft gekregen dat het seizoen weer van start gaat. De Rekordmeister liet vrijdag twee punten liggen tegen RB Leipzig (1-1) en had daarna een finish van wereldklasse van Joshua Kimmich nodig om dinsdag tegen Köln een 1-1 gelijkspel te redden.

Hoewel het resultaat in het Spitzenspiel tegen Leipzig weinig zorgen zal baren in de Säbener Straße, was het verhaal na de wedstrijd van dinsdag tegen Köln iets anders. Met name de eerste helft was matig want Bayern had geen oplossing nadat Ellyes Skhiri er 1-0 van maakte voor de bezoekende Billy Goats.

Bayern miste creativiteit, diepte in hun diepe runs en leek ongelooflijk kwetsbaar wanneer Köln de bal snel veroverde bij de overgang. Köln zou zelfs teleurgesteld kunnen zijn dat ze geen seconde scoorden, waardoor het spel effectief werd beëindigd, bij een van hun snelle overgangen.

"We moeten het zeker over de eerste helft hebben, vooral qua aanpak en houding", zei Bayern-middenvelder Joshua Kimmich na de wedstrijd tegen de media. "We kregen na een spelhervatting weer een doelpunt tegen." Dat was vaak het geval in de eerste seizoenshelft. Dit moet zo snel mogelijk stoppen. De tweede helft was beter.”

Yann Sommer, de nieuwe doelman van Bayern München, herhaalde het sentiment van Kimmich. "We speelden geen goede eerste helft en maakten veel fouten", zei Sommer. “In de tweede helft brachten we veel meer kracht op het veld. Het doelpunt was geweldig. Helaas was het een beetje te laat. Als we eerder gelijk hadden gemaakt, hadden we de wedstrijd kunnen winnen."

Bayern was inderdaad beter in de tweede helft. Maar een deel van de waarheid is ook dat er soms flashbacks waren naar de wedstrijden van Duitsland in Qatar. De Rekordmeister zou de wedstrijd afmaken met 78% balbezit en domineerde met 855 tegen 243 gespeelde passes.

"We waren beter in de tweede helft na de wissels", zei Bayern-coach Julian Nagelsmann. “Köln zat diep en maakte het ons moeilijk. Als we eerder hadden gescoord, zou het moeilijk voor hen zijn geweest. De manier waarop we in de tweede helft speelden, was zoals we ons hadden voorgesteld. Ik ben ervan overtuigd dat we weer winnende manieren zullen vinden als we zo doorgaan.”

Zeker, Bayern verbeterde nadat Kingsley Coman inviel voor Serge Gnabry - hij kreeg na de wedstrijd kritiek vanwege een ongeoorloofd bezoek aan Parijs - en Ryan Gravenberch verving Leon Goretzka. De twee wissels brachten meer snelheid en diepgang in het spel van Bayern. Maar Köln slaagde er nog steeds in om het laatste derde deel neer te schieten, waardoor het moeilijk werd voor spelers als Jamal Musiala om ruimte te vinden in het strafschopgebied.

Musiala zou in de 68e minuut worden gehaald en vervangen door Thomas Müller. Musiala miste zichtbaar de frisheid en creativiteit van voor het WK. Zonder Musiala op zijn best heeft Bayern weinig oplossingen om door diepe verdedigingslinies te komen.

In plaats daarvan had het een finish van wereldklasse nodig van Kimmich in de 90e minuut voor Bayern om gelijk te maken. Het schot van Kimmich van buiten het strafschopgebied was zeker bijzonder, maar het benadrukte ook de frustratie van de Rekordmeister om oplossingen binnen het strafschopgebied te vinden.

Misschien is Musiala weer aan het werk krijgen de oplossing voor veel van de problemen van Bayern na het WK. De rest van de competitie zal echter hopen dat de Rekordmeister nog een paar wedstrijden nodig heeft om de WK-roest van zich af te schudden.

Frankfurt kan woensdag bij een overwinning op Freiburg het gat naar de top van de ranglijst dichten tot slechts drie punten. Dat zou zaterdag een smakelijk duel aan de top van de tafel opleveren, wanneer Bayern Frankfurt ontvangt in wat een waar Topspiel zal worden.

Manuel Veth is de gastheer van de Bundesliga Gegenpressing Podcast en de Area Manager USA op Transfermarkt. Hij is ook gepubliceerd in de Guardian, Newsweek, Howler, Pro Soccer USA en verschillende andere verkooppunten. Volg hem op Twitter: @Manuelveth